Quantcast
Channel: Numai un alt blog » capusa
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Boala Lyme. Barbati vs Femei

$
0
0

Interesante unele din rezultatele sondajelor pe care le-am propus in dreapta paginii.

In special mi-a captat atentia discrepanta destul de mare Femei/Barbati. Conform acestui sondaj, 66% dintre cititorii blogului (si cel mai probabil, pacienti Lyme) sunt femei.

Evident, sondajul online nu e reprezentativ. El spune ceva doar despre vizitatorii blogului si despre acei bolnavi care acceseaza internetul (cu amendamentul ca banuiesc eu, majoritatea celor cu borrelioza chiar si daca sunt diagnosticati corect nu umbla pe net).

Poate ca femeile cauta mai cu indarjire posibilele cauze pentru problemele lor si/sau tratamente, poate ca femeile se informeaza mai mult pe cand barbatii duc boala pe picioare fara s-o bage prea mult in seama in ideea ca “oricum murim o data si-o data” (sau pe seama varstei – citez un amic – ‘pai credeam ca sunt normale durerile astea articulare ca la 40 nu mai esti ca la 20‘. Ideea e ca trendul sondajului se mentine dupa 66 de voturi. Initial am zis ca sunt eu un “don juan” (sic! :) ) si atrag predominant femei dar cum stiu ca nu-s, am cautat un pic problema asta si am dat peste o chestie interesanta pe lymeneteurope.org care spune ca boala Lyme este prezenta in mod diferit la barbati si la femei.

Citez dintr-un articol tradus:

Femeile cu boala Lyme afişeaza mai multe simptome clinice decat barbatii cu boala şi, de asemenea, e mai putin probabil sa-şi schimbe serologia după tratament,spun rezultatele de la un studiu  prospectiv care implica 77 de pacienţi.

Numeroase simptome au fost raportate în cazul celor 37 de femei din studiu decât în cazul celor 40 de bărbaţi. De exemplu, semnificativ mai multe femei decât bărbaţi au raportat dureri articulare, dureri musculare, dureri de cap, dureri de spate, palpitatii, greaţă, vărsături, anxietate, senzaţie de amorţeală şi furnicături, precum şi modificări ale vederii pe parcursul a cel puţin una din şase vizite de studiu planificate cu un medic, Lauren A. Crowder.

Dureri articulare, palpitaţii ale inimii, greaţă, vărsături, şi de modificări ale vederii au fost raportate semnificativ mai des de femei, la două dintre cele şase vizite, dureri de cap au fost raportate semnificativ mai des de femei, la patru din cele şase vizite.

“Constatarea a doua a aratat ca in lotul nostru de pacienţi,  pentru femei e mai putin probabil  serologia testelor să se schimbe după tratament” a declarat într-un interviu doamna de Crowder Boala Lyme Fundatia de Cercetare, Lutherville, Maryland .

La vizita de studiu initială, o proporţie similară de femei şi bărbaţi (aproximativ 60% din fiecare) a fost negativă pentru boala Lyme utilizând testele Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Cu toate acestea, la a doua vizită, care a fost efectuată  imediat după un tratament, 70% dintre femeile care s-au testat “negativ” la prima vizită au rămas cu probe serologice negative în comparaţie cu doar 35% dintre barbatii care iniţial au fost testati negativ.

În plus, citometria de flux policromatic efectuată pe esantioane de pacienti au indicat faptul că femeile au avut frecventa semnificativ mai mare de CD4 + CCR5 + T Cells înainte de tratament decat barbatii (medie de 9,82% faţă de 5,96%).

“Aceste descoperiri ne sugerează că ar putea exista o diferenţă între modul în care bărbaţi şi femeile răspund la infecţia cu boala Lyme. Una dintre ipoteze pentru aceste diferenţe este că poate fivorba de  o variaţie imunologică ca raspuns la Borrelia burgdorferi, infectia bacteriana care provoaca boala Lyme “, a spus doamna Crowder.

Participantii la studiu au avut eritem migrator şi confirmat clinic cu boala Lyme. La prima dintre cele şase vizite de studiu, au fost testati folosind criteriile de CDC de către un laborator comercial. Toţi au fost trataţi cu 3 săptămâni de doxiciclină şi au fost apoi urmariti timp de pana la 2 ani. La fiecare vizită de studiu, participantii au fost supusi unui examen fizic, au completat istoricul clinic, au raportat simptome clinice şi au completat chestionare auto-administrate şi a suferit repetate evaluări de laborator.

Constatarile subliniază necesitatea de cercetare suplimentară în funcţie de sex, bazate pe diferenţele dintre simptomele precoce ale bolii Lyme. Aceste diferenţe au fost observate şi în alte boli infecţioase dar nu au fost bine explorate în fazele incipiente ale bolii Lyme,  a remarcat Dna Crowder.

Sursa1

Sursa2(pagina 151)

In engleza si in original e asa:

Methods:

Seventy-six patients with clinically diagnosed early untreated Lyme disease were enrolled
in a prospective cohort study. Patients were treated with doxycycline and seen seven times over a two-year period. At each visit, a physical exam, interval history, clinical symptoms, and laboratory evaluation was performed. Blood was sent for ELISA and Western Blot to a commercial laboratory, PBLs
from whole blood are used for flow cytometry, and serum and plasma are frozen for future analysis.

Results:

While no significant differences were seen in the demographic variables of age, education, race, or income of our population, we noticed significant sex based differences in clinical and immune presentation in cases. We observed clinical differences by sex in symptoms recorded pre-treatment (V1): greater percentage in women of reported heart palpitations (24.32% vs. 0.0%, p=<0.001) and gastrointestinal symptoms (51.35% vs. 20.51% p=0.0079). A similar percentage of female and male patients were seropositive by 2-tier ELISA and western blot testing at V1, however 44% of females did not seroconvert by 2-tier testing when tested again 3 weeks post-treatment (V2), compared to 19% of males (p=<0.001). Significant differences by sex were seen in percentage of CD4 + CCR5 + T cells (female median (m) = 9.82 vs. male m= 5.96, p=0.0268) and in the CD4+ CCR5/CRTH2 ratio (female m=4.17, male m=2.91, p=0.0499). Monocyte values were lower in females when compared with the values in men (0.57vs. 0.71, p=0.0391).

Conclusions:

In a cohort of patients with a confirmed diagnosis of early Lyme disease, female patients display more clinical symptoms, have a greater chance of not seroconverting post-treatment and have evidence for altered CD4 effector responses. These findings suggest that there should be further research in the field of sex based differences in the effects of early Lyme disease in otherwise healthy populations.

Cred ca asta ar trebui retinuta si aratata celor care invoca criteriul “esti femeie si pe voi va doare mereu capul si va plangeti ” pentru a nega o eventuala infectie :)

Din nefericire am auzit de astfel de cazuri judecate misogin de medici.


Filed under: lyme Tagged: barbat, borrelioza, capusa, diferente, femeie, lyme, manifestari, serologie

Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Latest Images